Fenomenet att skriva en bucketlist fick ett rejält uppsving i och med att filmen The Bucket List kom år 2007. Filmen handlar om två män som har drabbats av dödlig sjukdom och bestämmer sig för att ta tillvara på sin sista tid i livet. De gör upp en lista med saker de vill hinna se och uppleva innan deras tid är kommen.

Syftet med en bucketlist är att rada upp sådana saker som du vill göra i ditt liv innan det tar slut. Men lika viktigt som det är att tänka på allt du vill göra i livet, lika viktigt är det att tänka på vad som händer efteråt. Till exempel hur du vill ha din begravning och hur dina tillgångar ska fördelas när du inte längre finns.

Så skriver du en bucketlist

En bucketlist kan innehålla såväl små som stora punkter, sådana som är lättare att bocka av och sådana som känns nästintill ouppnåeliga. Det är enklare att ångra saker du aldrig gjorde än att ångra saker som du faktiskt gjorde. Tankar på allt som du egentligen hade velat hinna med kommer lätt om du drabbas av en allvarlig sjukdom eller skada. När saker inte längre kan tas för givet, när det inte längre finns oändligt med tid.

Typiska saker att sätta upp på sin bucketlist är resor och upplevelser. Det är ändå det som följer med en in i det sista, minnen av något som du har gjort och platser som du har besökt. När du ska skriva din bucketlist kan du tänka på om det är något land eller stad som du alltid har velat besöka. Om det är något tempel, berg eller slott som du alltid har velat se. Andra saker att sätta på sin bucketlist brukar vara upplevelser såsom hoppa fallskärm, flyga helikopter eller dyka med hajar.

Planera din begravning

Det är alltid känsligt att prata om begravning. Men om du vill ha din begravning på ett visst sätt så kan det vara en god idé att skriva ner dina tankar. Då blir det lättare för dina anhöriga att ta beslut när det kommer till om du ska kremeras eller inte, vilka låtar du vill ska spelas, om du önskar någon särskild klädkod under begravningen eller vad dina anhöriga ska äta till begravningsmiddag.