Eurovision Song Contest är populärare än aldrig förr och en favorittippad artist är nederländska Duncan Laurence med låten ”Arcade”, men han riskerar att nekas sin resa till Tel Aviv för året tävling. Han anklagas nämligen för fusk och riskerar att diskas från tävlingen helt och hållet – låten har nämligen funnits på Youtube sedan 2017, och det är ett brott mot EBU:s regler.

År 2016 var det Sveriges tur att arrangera Eurovision Song Contest i Stockholm och besökare fyllde alla Stockholms hotell för att få chans att heja på sina favoriter. Då blev det Ukraina som stod som vinnare tack vare låten ”1944” som trollband både tittare och jurys över hela Europa. Men vem kommer vinna 2019 års upplaga som går av stapeln den 18 maj i Tel Aviv? Favorittippad hittills har Duncan Laurence varit med sin låt ”Arcade”, men han kan kommas att diskas på grund av att låten funnits att lyssna på online på musiksajten Youtube sedan 2017 och det strider mot Eurovisions arrangörs regler, EBU.

”Nederländernas artist Duncan Laurence och låten ”Arcade” har under vintern och våren legat överlägset först på spelbolagens oddslistor, men nu visar det sig att låten funnits på Youtube sedan i juni 2017.” läs mer här.

Upp till EBU:s högsta chef

Om låt och artist kommer att diskvalificeras är nu upp till arrangörens högste chef Jon Ola Sand att avgöra huruvida denna låt fått en fördel jämfört med andra tävlingsbidrag eftersom denna funnits att lyssna innan tillåten släppning av bidraget. Reglerna säger nämligen att låtarna som framförs i tävlingen inte får offentliggöras och delas innan 1 september 2018, och denna har funnits sedan 2017 som sagt och därför utreds nu Nederländerna för eventuellt regelbrott – och om sociala medier får bestämma så kommer den att diskvalificeras då man menar att det hela handlar om fusk.