Bilsemestern är något av en svensk sommarklassiker. Det har varit ett populärt sätt att semestra på ända sedan 50-talet och det finns massor av vackra platser att utforska längs Sveriges vägar. Innan du ger dig av är det dock viktigt att se över din bil för att se till att resan blir säker.

Börja med att se över bilens däck och hjul. Kontrollera att mönsterdjupet är minst 1,6 millimeter. Om däcken är ojämnt slitna behöver hjulinställningen justeras. Kontrollera också att fälgarna är i gott skick. Upptäcker du skador bör du byta dem. Då kan du också passa på att ge bilen en kosmetisk uppgradering. Ett bra alternativ är dotz fälgar som kombinerar hög kvalitet och snygg design. Med nya fälgar och sommardäck med tillräckligt mönsterdjup återstår bara att kontrollera däcktrycket eftersom bilen mest troligt kommer vara mycket tyngre lastad under bilsemestern än under normalt bruk. Följ tillverkarens rekommendationer för säkrare inbromsningar och undanmanövrar.

Kontrollera också att blinkers och lampor funkar som de ska och fyll på motorolja, kylarvätska och spolvätska. Om bilen körts mycket sedan den sist var på service kan det vara en god idé att boka in en kontroll innan semestern.

Packa rätt

road tripNär bilen är säker är det dags att se till att också packa säkert. Undvik alltid att ha lösa föremål i bilen. De kan bli potentiellt livsfarliga vid en häftig inbromsning – räkna med att de träffar dig med en kraft på mer än 30 gånger den faktiska vikten. Se därför till att inte lasta föremål i bagageluckan så att når över ryggstödet på baksätet och placera paket och flaskor på golvet eller i fickor monterade på framsätena.

Planera resvägen

Friheten är ju charmen med bilsemestern, men resan blir säkrare och mer njutbar med ett visst mått av planering. Planera till exempel att stanna för natten i ett område med flera boendealternativ ifall ditt utvalda skulle vara fullt. Det minskar risken för att du måste köra vidare i några timmar trots att du egentligen är för trött, vilket kan vara farligt.