Spiritualitet blir allt vanligare och fler söker svar genom andlighet, och en fråga som ständigt dyker upp är den mest existentiella av dem alla – vart reser vi när vi dör och finns liv efter detta? Nu finns bevis.

Händer bildar hjärtaLivet är en resa som inte tar slut förrän vi dör, men stämmer det verkligen? Bara för att fått en gravsten från stentorget.se och lagts till den sista vilan så behöver det väl inte betyda att resan är slut för det? Forskare har faktiskt fastställt att liv efter döden finns, något som religionerna och spiritualismen sedan länge vetat om och nu är det äntligen officiellt. Enligt ny forskning som presenteras i Resuscitation Journal tyder en ny studie på att människor som överlevt hjärtstillestånd faktiskt varit vid medvetande, detta trots att deras hjärnor inte fungerat och de har efter alla mått mätta varit döda. Så hur har man då kommit fram till detta? Enligt Expressen genomfördes studien på 140 patienter som varit döda under begränsad tid och av dessa var det hela 46 procent som minns fragment under sin tid som död. Bland annat hade man upplevt teman såsom en känsla av rädsla, sett djur eller växter, sett ljussken, och upplevt déjà vu samt sett sin familj. Vad som också var anmärkningsvärt i studien var att två procent även mindes saker relaterade till sitt uppvaknande från det döda tillståndet likt att de hört och sett saker, som skett innan deras hjärta och hjärna återupplivats igen. Så vad är resultatet av detta? Enligt forskarna kan detta tyda på att sinnet och själva hjärnan faktiskt är frånkopplade från varandra och att detta alltså tyder på bevis att vi människor har en själ. Vilket religionerna också länge vetat om men inte haft konkreta bevis för – men vad säger religionen om vad som händer när vi dör?

Så säger världsreligionerna om döden

Tidningen Dagen har sammanställt vad världens största religioner säger om vadd som händer när vi dör. Och till dessa räknas religionerna Islam, Kristendom, Hinduism, Judendom och Buddhism:

  • kors andar religionIslam – alla goda muslimer paradiset och onda troende kommer till en plats som beskrivs som eldens och plågans hemvist. Inom Islam ställs alla muslimer inför Allah som dömer dem genom att väga de goda gärningarna mot de onda och de goda belönas och onda bestraffas.
  • Kristendom – kommer till Guds himmel där det väntar en evig himmel eller ett evigt helvete.
  • Hinduism – här är det världen som är gudomlig och man tror på återfödsel eller olika varianter av reinkarnationeftersom att själen, atman, är odödlig och återföds till en högre eller lägre varelse avgjort av ens karma man samlat under detta liv. När man tillslut når Mokhsa, går atman inte i reinkarnation utan förenas med världssjälen Brahman och blir del av världssjälen.
  • Judendom – hamnar i ett andligt tillstånd efter döden och läran här säger att livet inte är över.
  • Buddhism – nå Nirvana genom reinkarnation, men här är det en persons karma som återföds, inte personens själ och Nirvana är ett upplyst tillstånd där den här världens lidande upphör och man når istället evig vila.