När journalisten Esther Honig hörde av sig till 22 olika bildbehandlare – alla från olika länder, med en önskan om att bli redigerad – kunde hon nog inte ana att resultaten skulle bli så pass varierande.

Bilden som hon skickade på sig själv var en enkel bild då hon hade håret i en slarvig toffs och inget smink.382658-world-in-his-hand (1) Hela syftet med utskicket var att se om det är någon skillnad på vad som är snyggt i olika länder. Det var det. Det första landet, Argentina, skickade tillbaka en bild på henne då de sminkat henne ordentligt med hjälp av programmet Photoshop. De målade läppenna och läppglans, smala ögonbryn och kritvit hud. I Australien valde de att behålla hennes naturliga skönhet men applicerade blåa ögon, rouge och rött läppstift. I Filippinerna valde de att ta bort hennes uppsatta hår och istället applicera långt svart hår, samt örhängen och halsband. I Indonesien gjorde de nästintill ingenting med bilden, förutom att bättra på skärpan och tog bort “skönhetsfel” som ringar under ögonen och finnar. Tyskarna valde att färga hennes hår rött, och göra henne mycket vitare än vad hon naturligt är. I USA smalnade de av hennes ansikte, nästan så det ser avlångt ut och gjorde en “skönhetsmiss-frisyr”, med allt hår åt ena sidan.

Projektet är verkligen intressant och när man ser på bilderna är det tydligt att det är en stor skillnad på vad som är vackert beroende på var i världen du befinner dig. Bilderna kan du se i sin helhet här.

Och egentligen borde det inte vara speciellt förvånande. Alla är ju olika beroende på var ifrån man 1179935-painkommer, då blir även trenderna annorlunda. Ett exempel på en skillnad i Sverige jämfört med en ny skönhetstrend i Asien är hur man fixar läpparna. Här i Sverige är det vanligt att man går till en klinik som exempelvis Narvaderma.se gör att göra fillers, där läpparnas storlek ska framhävas. Du ska ha fylliga läppar helt enkelt, gärna putande. Men i Asien är det en skönhetstrend att operera fram ett permanent leende. Det är någonting som har blivit allt vanligare i flera asiatiska länder. Ingreppet går ut på att man justerar läpparna och i princip vrider mungiporna uppår, vilket i sig manipulerar musklerna runt munnen så att ett det ser ut som att personen i fråga alltid ler.

Skönhet i Sverige

I Sverige är skönhetstrenderna ganska roterande, bland annat på grund av vårt skiftande klimat. Nu under  vintern är det pälsjackor eller dunjackor som gäller, och till det får vi gärna va lite rosiga om kinderna. Många är det även som färgar håret brunt när det är höst och vinter. När vården sedan kommer är det vanligt att vi väljer tunna kappor (trots att det inte är tillräckligt varmt) och det mörka håret färgas snart ljust. Vi är även ett väldigt jämställt land vilket också är tydligt när det pratas skönhet, främst eftersom männen i Sverige är väldigt moderiktiga och även de kan göra diverse skönhetsingrepp, sminka sig eller färga håret utan att det ifrågasätts. För att ha koll på vårens trender rekommenderas denna artikel.