En resa vi alla kommer att göra är resan till himmelen och in i döden, och det är något som man också bör förbereda sig inför – att planera sin begravning och även städa ur sitt hem från onödig prylar för att inte belasta sina anhöriga.

Förberedelse inför döden handlar långt mer än bara att planera sin egen begravning, i alla fall om man ska lyssna på vad Margareta Magnusson skriver i sin nyutgivna bok vid namn ”Döstädning”. Enligt BLT beskriver författarinnan sig själv vara i en ålder mellan åttio och hundra, och i sin bok skriver hon både hjärtligt och något underfundigt om vad en bör ta hand om innan det är dags att ge sig ut på den sista rean – den som tar oss till himmelriket. Vad hon till exempel skiljer på är begreppen dödstädning och döstädning. Den förstnämnde genomförs av efterlevande när man har dött och den efterkommande är något man själv utför ”när tidens gång gör en sådan insats aktuell” som skribenten i BLT uttrycker det. Men varför ska man göra detta då? Dels för att låta släkt, vänner och familj slippa rota runt i ett stökigt dödsbo och dels för att själv finna rå innan det är dags att vandra vidare. Det handlar liksom om att sortera, reda ut och förbereda vilket både kommer ge dig ro och du slipper efterlämna något som skulle svärta ned minnet av dig.

Många sätt att förbereda sig inför döden

Att förbereda sig på att dö är inte det mest muntra man kan ägna sina dagar åt, men det kan vara bra för ens ro. Några som med hjärtlighet och humor tar sig an detta stora ämne är Anna Mannheimer och Peter Apelgren som satt upp en show på ämnet. Här skrattas det en hel del och paret skojar friskt om ålderdom och vad som komma skall när det är dags att lägga näsan i vädret. Mycket igenkänningshumor utlovas av Aftonbladets skribent som recenserat showen nyligen. Så den som är nyfiken kan gott gå och se denna, och för den som är nyfiken men som inte vill lämna hemmets trygga vrår finns andra sätt att förbereda sig inför döden på. Till exempel gör Christine Meltzer ett program på ämnet. ”Meltzer & Döden”, som programmet heter, är hennes sätt att bearbeta sin rädsla för just döden som bara kom att späs på mer när hon för några år sedan drabbades av cancer. För Expressens reporter berättar hon om tanken bakom programmet och även om hur hon kommer dela med sig av personliga videos – allt i för att andra ska våga leva lite mer.

Tips för den som vill förbereda sig inför döden:

  1. Läs boken ”Döstädning”
  2. Gå på showen ”Döden – andra sidan é ni klara?”
  3. Följ tv-serien ”Meltzer & Döden”