Det må vara några veckor kvar, men tiden går fort – och snart är det här, sportlovet. Om du tänkt resa någonstans under dina barns ledighet är det dags att boka. Det är nämligen vanligt att vilja åka iväg och många är det som hoppas få plats på några av Sveriges skidorter.

 649625-ski-jumperEtt alternativ om det blir för dyrt, eller om hotell och stugor är uppbokade i populära Åre eller Sälen just de datumen ni vill åka, är att åka till Funäsfjällen. Funäsfjällen ligger i Dalarna men är lite mindre och mysigare än större skidorter i Sverige. I en artikel från Dagens Nyheter har man lyft skidorten och tagit fram ett prisexempel för resan. För boende har de tagit en fjällgård som exempel och då kostar det drygt 1200 kronor per natt för ett dubbelrum. Men man kan även hyra en stuga i en vecka och det kostar cirka 4000 kronor, men blir såklart lite dyrare om du ska åka över sportlovet eftersom intresset då är större. Liftkort för resan kostar 1650 kronor i veckan för en vuxen och det oavsett när på året man väljer att åka. För barn är det billigare, då kostar det endast 1320. Om ni skulle ha oturen att ha så pass dåligt väder under resan finns det andra saker att underhålla sig med. Bland annat kan ni gå på Härjedalens fjällmuseum, vilket är mycket populärt. Du kan även välja att handla skidkläder om det är någonting du behöver, men det kan tyckas vara onödigt dyrt eftersom det finns mycket billigare och bra skidkläder att hitta på internet.

Varför sportlov?

150648-ski-liftHar ni funderat över av vilken anledning vi har sportlov? Det är faktiskt en rest från andra världskriget. Det var krigsåret 1940 som lovet infördes, och då kallades det för kokslov. Anledningen till lovet var helt enkelt att det var så mycket brist på nästan allt, bland annat på koks vilket var det vanligaste bränslet när det gällde att värma upp staden. Man införde då helt enkelt lovet för att spara på uppvärmning i skolorna men med tiden gick det då över till att kallas sportlov då fokus låg på att låta barnen få testa så mycket vintersporter som möjligt. En annan anledning till att lovet fick vara kvar var också att många var sjuka under den här perioden, och man tänkte att infektioner hindrades att spridas om barnen istället fick vara hemma. I en artikel från Svenska Dagbladet här har man skrivit om sportlovets utveckling och du kan även hitta bilder från förr, där man bland annat ser unga pojkar på skidor i mitten av 50-talet.

Om du inte har möjlighet att ta ledigt och åka iväg med dina barn under sportlovet kan du istället hitta på
bra aktiviter i din hemstad. Oftast finns det mycket att göra oavsett vilken ålder ditt barn i. Några exempel som går att göra i nästan alla kommuner:

  • Åka skridskor
  • Åka och bada i en simhall
  • Gå på bio
  • Pyssla i hemmet