En av de mest fria själarna som vi hört talas om är Partick Martin Schroeder från Köln. Han har inte bara flera tips på hur man reser på en minimal budget, han tar sig också fram på cykel för det mesta.

I Tyskland är det inte lika vanligt som i Sverige att man ger sig ut på resa efter studenten. De flesta börjar på högskolan direkt, såvida de inte gör militärtjänst. Nittonåringen Patrick Martin Schroeder gjorde förvisso militärtjänst, men sedan gjorde han något som få tyskar gör – och troligen inte särskilt många svenskar heller – han gav sig ut på en cykeltur som varade ett år, och tog honom genom Europa, Mellanöstern och vidare österut genom Asien, till Australien, Nya Zeeland och Fiji och sedan över Stilla Havet till Nordamerika. Cykeln följde med hela vägen, men han använde även färdmedel som tåg, båt och flyg.

Det mest intressanta är dock inte att han gjorde den här årslånga resan, utan att han fortsatt göra liknande resor sedan dess. Större delen av tiden befinner han sig på resa, och han återkommer till Tyskland några få månader om året för att ”ladda batterierna” och planera sin nästa resa. Han behöver inte arbeta, eftersom han äger ett hus som han hyr ut för ungefär 3000 kronor i månaden. Huset har han ärvt. Dessutom har han idag flera sponsorer som förser honom med saker han behöver.

3000 kronor i månaden låter inte mycket, men Schroeder är expert på att leva billigt när han är på resande fot. Enligt sin egen uppskattning har han under sina resor levt på 130 kronor om dagen. Han planerar inte sina resor i detalj, men anpassar rutterna efter årstiderna, så att han kan sova i tält så mycket som möjligt. Han är också en flitig coachsurfare. I framtiden funderar han på att skapa ett lite mer bekvämt liv för sig själv, men fortfarande med fokus på resor och äventyr. Kanske kommer han då att försörja sig som författare eller föreläsare.

Mer om Patrick Martin Schroeder finns att läsa här.